Verksamhetsplan
Kooperativet Hjärtpunkten Skiljebos förskola har plats för 30 barn i åldrarna 1–6 år fördelat på 2 grupper. I nuläget arbetar 6 pedagoger, 3 förskollärare, 3 barnskötare samt en lokalvårdare.
Förskolan har en trevlig gård för utevistelse för undervisning och aktiviteter, finns även en närliggande skogsdunge, kulle samt lekparker utanför gården.
Förskolan bedriver en verksamhet där vår pedagogiska undervisning utgår från ett upplevelsebaserat arbetssätt. Lärandet grundar sig i våra fyra S som är skratt, social kompetens, självständighet och samarbete. Detta genom att samarbeta, fungera i grupp, lära sig att ta ansvar, fysisk aktivitet samt lusten att lära på ett roligt och lustfyllt sätt där fantasin och kreativiteten utmanas och utvecklas. Undervisningen följer även kraven och riktlinjerna bland annat utifrån skollagen, Läroplan för förskolan (Lpfö 18) samt FN:s barnkonventionen.
Våra prioriterade målområden för 2025 har lyfts fram i samtal med personalgruppen, utifrån resultatet från kommunens enkät som vårdnadshavare och barn svarar på samt utifrån vår pedagogiska undervisning.
Prioriterade mål
- Bra samverkan med vårdnadshavarna.
- Glädje och trivsel på förskolan.
- En rolig, utmanande och allsidig undervisning där vi utgår ifrån våra 4 värdeord (skratt, social kompetens, självständighet och samarbete).
Hur uppnår vi målen?
- På föräldramötet bjuder vi in till samtal kring vad vårdnadshavarna önskar för information, om de saknar något. En förslagslåda sitter uppe i hallen, där vårdnadshavare och barn kan lämna in anonyma synpunkter. Till exempel på information de önskar få, ris och ros, önskemål, tips och idéer som rör verksamheten.
- Att se och lyssna på alla barnen, dagligen. Vi pedagoger lägger stor vikt på att vara närvarande och låta barnen vara delaktiga i deras vardag på förskolan.
- Att vara förberedd som pedagog och tillgodose barnens intressen och nyfikenhet. Tillsammans med barnen utforska och bekräfta deras lärande. Genom systematisk kommunikation med barnen synliggöra för barnen deras görande och lärande. Att se både det enskilda barnet samt gruppen.
Hur ser vi att vi uppnått våra mål?
- Att återkoppla på nästa föräldramöte och att ta del av vårdnadshavarnas tankar och synpunkter utifrån våran låda samt arbeta vidare med dessa genom nästa enkät.
- Glada barn och vårdnadshavare som trivs på förskolan och vill vara här.
- Vetgiriga barn som vill veta mer och lära sig mer. Att barnen vågar utmana sig i samspelet med andra och lära av varandra.